Katja Niinille ei ollut mikään itsestäänselvyys, että hän aloittaisi perinteikkään Kopio Niinin (nyk. Niini & Co Oy) johdossa. Ei, vaikka hän oli osallistunut isovanhempiensa perustaman perheyhtiön hallitustyöskentelyyn vuodesta 2002 alkaen.

”Olin töissä toisella toimialalla. Halusin hankkia arvokasta työkokemusta myös muualta. Ajatuksia oli useista eri urapoluista. Olin kuin tienhaarassa, josta voisin lähteä moneen eri suuntaan. Tiesin kuitenkin koko ajan hallituksen ansiosta, mitä yhtiössä tapahtuu”, Katja Niini sanoo. ”Yhtiön hallitus kysyi, olisinko kiinnostunut toimitusjohtajan tehtävästä. Isäni Rauli Niini oli tuolloin jäämässä osa-aikaeläkkeelle.”

Vuonna 2009 Katja Niinistä tuli toimitusjohtaja ja sisar Viivi Niinistä kehitysjohtaja. Viivi Niini työskenteli yhtiössä jo aiemmin.
”Henkisesti isä otti askeleita taaksepäin yrityksestä. Pallo oli siirtymässä eteenpäin”, Viivi Niini sanoo.

”Olimme jo aiemmin yrittäneet viritellä keskustelua siitä, haluaisiko isä joskus viettää eläkepäiviä, mutta hän vastasi mitä milloinkin. Se on helppo ymmärtää, kun yrittäjäpolku on perheyrityksissä elämän mittainen. Ilman yrittäjyyttä usein puuttuu jotain oleellista”, Katja Niini jatkaa.

Viiden sisaruksen perheessä ei Katja Niiniä pakotettu tai painostettu johtajapestiin. ”Kaikille on aina painotettu, että kouluttautukaa. Miettikää, mitä haluatte tehdä.”

Katja Niini ja hänen Viivi-sisarensa ovat kummatkin koulutukseltaan kauppatieteiden maistereita. ”Varsinaisesti sukupolvenvaihdoksesta keskustelu isän kanssa käynnistyi, kun kävimme kaikki yhdessä Perheyritysten liiton seminaareissa. Koemme saaneemme arvokasta tietoa niissä kerrotuista vertaistarinoista.”

Sukupolvenvaihdos kesti lähes vuoden ajan. Osittainen sukupolvenvaihdos sukuyrityksessä tehtiin vuonna 2017.

”Kun omistajanvaihdosta käsitelleet paperit oli allekirjoitettu, oli heti seuraavana päivänä oma tahto ja onnistumisen halu kymmenkertaistunut. En olisi sitä uskonut, koska olimme jo valmiiksi hyvin sitoutuneita yritykseen”, Katja Niini toteaa.

Niinit korostavat, että perheyrityksessä halutaan tehdä päätöksiä, jotka kestävät päivänvaloa kymmenienkin vuosien päästä.

”Haluamme vastuullisesti pitää huolta henkilökunnasta ja ympäristöstä. Jättää hyvä jälki tähän maailmaan”, Katja Niini toteaa.

Lue lisää Kauppalehdestä