Oletko tilaamassa painotuotteita, mutta osa tuotteisiin liittyvästä sanastosta on täyttä siansaksaa korvillesi? Vaikka painotalon työntekijät pyrkivät puhumaan asiakkaiden kanssa ns. arkikielellä, voi joukkoon eksyä joskus painosanastoa. Kokosimme blogiin listan yleisimmin esiintyvistä termeistä, joiden tunteminen helpottaa asiointia painotalon kanssa. Nappaa termit muistiin!

Painotuotesanaston yleisimmin esiintyvät termit

Digitaalinen painaminen
Digitaalinen painaminen tarkoittaa painoaihion tulostamista tietokoneelta paperille suoraan tiedostosta, ilman painolevyä. Tätä tekniikkaa hyödynnetään esimerkiksi silloin, kun painotuote halutaan personoida, tai on tarve vain pienien sarjojen painamiseen. Digitaalinen painaminen on nouseva trendi myös sisustamisessa ja esimerkiksi majoitusalalla tätä hyödynnetään paljon mm. suurissa valokuvatapettien painamisessa.

Digipainon ohella painotuotteiden sekä suurien painomäärien tekemiseen käytetään offset-painamista (kts. offset-painaminen).

Graafinen suunnittelija

Graafinen suunnittelija vastaa töiden ulkoasusta. Painotaloilla on usein omat graafiset suunnittelijat, jotka auttavat erilaisten painotuotteiden suunnittelussa, joten sinulla tarvitsee olla vain idea tuotteesta ja he suunnittelevat sen puolestasi. Tavallisimmin graafinen suunnittelija lähettää muutaman vaihtoehdon esikatseluun ennen lopullista tilausta. Niistä voi valita eniten itseä miellyttävän vaihtoehdon, tai muokkailla pienillä muutoksilla sen sellaiseksi.

Haitaritaitto
Haitaritaitossa esimerkiksi esite taitetaan siten, että taitteet ovat yhdensuuntaiset, jolloin muodostuu ns. haitari. On kaksi tapaa tehdä haitaritaitto: suljettu haitari (käärötaitto), jolloin taitteet kääntyvät samaan suuntaan päällekkäin, sekä avoin haitari, jossa joka toinen taite on sisäänpäin ja joka toinen ulospäin. Haitaritaittoa käytetään usein mm. kutsuissa, jaettavissa esitteissä sekä käsiohjelmissa.

Nuuttaus 

Nuuttaus on painon jälkikäsittelyssä tehtävä työvaihe, jossa puristetaan paperiin tai kartonkiin ura helpottamaan sen taittamista. Uran avulla estetään myös väripinnan murtuminen. Nuuttaus tehdään yleisimmin esimerkiksi laatikoiden, korttien ja kansioiden painamisen yhteydessä. Paras nuuttaustulos saadaan silloin, kun se tehdään kartongin kuitujen suuntaisesti. Nuuttaus tehdään aina taitettaville painotuotteille, jotka on painettu yli 170 gramman paksuiselle paperille.

Paperikoot

Painotaloissa käytetään eri painotuotteissa eri tavalla useita eri paperikokoja. Standardisoidut paperiarkkien vakiokoot ovat yleisimmin A-, B- ja C-sarjan mukaiset (DIN-normisto). Käytetyimmät paperikoot normaaleissa asiakirjoissa ja esitteissä ovat A-sarjan A3, A4, A5 ja A6. Näistä A4 on yleisin arkikäytössä esiintyvä paperikoko (esim. kopiopaperi). Jos kaipaat sitä suurempaa paperia, valitse koko A3, ja vastaavasti pienempi koko on A5. Paperikokojen muistisääntö: mitä suurempi numero kirjaimen perässä on, sitä pienempi arkki.
A-sarjan lisäksi käytetyimpiä kokoja ovat B5 ja B6 (käytetään mm. kirjoissa) sekä E4- ja E5 (kirjekuoret).

Huom! DIN-normisto on käytössä meillä Suomessa, tämä kannattaa huomioida ja mitat tarkistaa jos käyttää ulkomaista suunnitteluohjelmaa. Kaikissa ei välttämättä valmiiksi annettujen kokojen mitat täsmää normistoon.

Offset-painaminen

Offset-painaminen on kustannustehokas painomenetelmä silloin, kun painettavia tuotteita on paljon. Soveltuu erityisesti esitteiden, katalogien ja suoramarkkinointikirjeiden suurien määrien painamiseen. Offset-painamisessa painoväri siirretään painopinnalta paperille yleensä kumipintaisen siirtosylinterin avulla. Offset-painamista käytetään digipainon ohella vaativampien painotuotteiden tekemiseen.

Personoitava suoramarkkinointi painetaan digitaalisesti. Kts. myös digitaalinen painaminen.

PDF

Pdf eli Portable Document Format on PostScript -kieleen pohjautuva tiedostomuoto, joka soveltuu valmiiden julkaisujen siirtämiseen. PDF-tiedoston ulkoasu säilyy kaikissa käyttöjärjestelmissä samana. Tätä tiedostomuotoa käytetään pääasiallisesti sähköiseen julkaisemiseen, tulostamiseen ja painamiseen.

Preeglaus

Toiselta nimeltään myös korkopainanta tai kohokuviopainatus on painanta, jossa kirjaimet tai kuvat tulevat paperissa näkyviin kohokuvina. Preeglauksella nostetaan haluttu alue ylös paperin pinnalta, muodostaen sormin kosketeltavan kuvion tai tekstin. Negatiivinen preeglaus tarkoittaa päinvastaista eli painettu kuvio tai teksti painautuu sisäänpäin. Preeglauskäsittely tehdään painon viimeistelyvaiheessa.

Ritsaus 

Ritsaus on tarrojen painamiseen liittyvää viimeistelyä. Ritsauksessa tarramateriaaliin tehdään painamisen jälkeen viillot, joiden avulla tarra irtoaa helpommin taustapaperista. Ritsaus soveltuu niin paperi- kuin muovipintaisten tarrojen viimeistelyyn, ja sitä käytetään mm. etikettien painamisessa.

Stanssaus
Stanssaus eli muotoleikkaus on painotekniikassa käytettävä “piparkakkumuotin tapainen” menetelmä, jossa paperi tai kartonki leikataan määrättyyn muotoon. Mikäli toivot erottuvaa ulkoasua painotuotteelle, voi stanssaus olla ratkaisu siihen. Erityisesti suuremmissa painotuotteiden kappalemäärissä ja toistuvissa töissä stanssaus on kustannustehokas ratkaisu erottua muista.

ZIP

Yleinen datan tiivistämiseen tarkoitettu pakkausformaatti. Mikäli painotalolle lähettävää aineistoa on paljon, on ne hyvä pakata ZIP-tiedostoksi. Pakattu tiedosto vie vähemmän tallennustilaa, jolloin se on myös siirtyy nopeammin eteenpäin eikä tuki sähköpostia. ZIP-tiedoston tunnistaa yleensä tiedoston vetoketjulla varustetusta kuvakkeesta tai zip-tiedostopäätteestä.

Asiantunteva painotalo auttaa

Tällä painosanastolla pääsee varmasti alkuun asioidessa painotalon kanssa. Ja vaikka eteen sattuisikin hieman oudompi termi, muistathan, että asiakaspalveluhenkinen ja ammattitaitoinen henkilökunta auttaa kaikenlaisissa painotuotteisiin liittyvissä kysymyksissä. Mikä tahansa askarruttaa mieltäsi, ota yhteyttä – me autamme mielellämme.