Äläys, äpärä ja WYSIWYG – kukapa arvaisi, että tässä on kyse painotuotteisiin liittyvistä termeistä. Ammattilaisten käyttämä painotuotesanasto voi hämmentää tavallista kadun tallaajaa, mutta painotaloissa sanat ovat osa miltei jokaista arkipäivää. Tässä käsittelemme muutamia erikoiselta kuulostavia termejä, jotka voivat kuitenkin auttaa sinua asioidessasi painotalon kanssa. Lisäksi löydät muita yleisimmin käytettyjä sanoja aiemmasta artikkelistamme täältä. Hyppää kyytiin ja keskustele kuin pro!

Keskustele kuin pro – lyhyt painokirjasanaston oppimäärä

Dummy

Aina ei ole helppo hahmottaa omassa mielessä etukäteen miltä valmis työ näyttää. Dummy eli valmis painotuotteen rakennemalli on valmistettu tuotteeseen valitusta paperista ilman painatuksia. Se vastaa tuotteen lopullista kokoa ja laajuutta eli tehdään samalla sivumäärällä, mikä tulee lopulliseen tuotteeseenkin. Näin pystyt näkemään mm. tuotteen paksuuden ja arvioimaan painon, esimerkiksi postitusta ja pakkauseriä varten. Dummy voidaan usein tehdä eri sidonnoilla, taitoilla ja kansilla. Kysy lisää vaihtoehdoista asiantuntevalta painotalolta!

Foliointi

Foliointi on keino saada näyttävyyttä painotuotteeseen. Se on ohuen metallikalvon kiinnittämistä painokartongille puristamalla pintaa kuumennettua sinkkilaattaa vasten.
Esimerkiksi luksusta huokuvalla kultafolioinnilla voidaan personoida tuote yrityksen logolla tai kuvalla. Foliointi sopii useisiin painotuotteisiin aina käyntikorteista kutsuihin ja tuotepakkauksista kirjan kansiin.

Leikkausvara, bleed

Kun toimitat painotalolle materiaalia painotuotteita varten, muista aina huomioita leikkausvara eli bleed. Leikkausvara tarkoittaa painotuotteen kaikkien reunojen ulkopuolelle jätettävää siistimisvaraa, joka on yleensä 3 mm. Tälle alueelle ei saa laittaa tekstiä tai olennaista osaa kuvasta, sillä käytännössä kaikki leikkuuvaroissa oleva sisältö tulee leikkautumaan pois lopullisesta painotuotteesta.

Sidonta

Sidonta tarkoittaa arkkien ja kansien yhteen laittamista mm. kirjaksi tai muistioksi asti. Sidontatapoja on useita ja niillä voidaan vaikuttaa painotuotteen ulkonäköön ja käytettävyyteen. Sidontatyylejä ovat mm. kierresidonta, kuultokansisidonta. liimasidonta, kuumaliimaus eli Hot-Melt, vihkosidonta sekä wiresidonta. Painotalon suunnittelupalvelu auttaa tarvittaessa oikean sidontatyylin valinnassa.

Offsetpaperi

Offsetpaperi on paperi, jonka valmistuksessa on huomioitu offsetpainomenetelmän erikoisvaatimukset. Tällaisessa painotekniikassa paperilta vaaditaan erityisesti pintalujuutta.
Pintalujuudella on merkitystä myös silloin, kun painetaan sitkeillä painoväreillä, joilla on taipumus rikkoa paperin pintaa. Offsetpaperissa pintalujuus on erityisen hyvä.

Taittaminen

Taittamisella tarkoitetaan teksti- tai kuvasisällön asettelua taittopohjalle helppolukuiseksi ja visuaalisesti mielenkiintoisesti kokonaisuudeksi. Siinä korostuvat typografiset ja sommittelun säännöt. Apuna käytetään usein taitto-ohjelmia, joissa mahdollisuudet muokkauksiin ovat moninaiset. Mikäli tarvitset esimerkiksi esitteitä, julkaisuja tai messuille suunniteltuja materiaaleja, saat parhaimman lopputuloksen todennäköisimmin, kun tilaat painotalolta taittopalvelun ja jätät jo suunnittelun ammattilaisille.

Äläys

Äläyksestä puhutaan silloin, kun tekstistä halutaan erottaa lainaus, joka painetaan leipätekstistä erottuvalla kirjasintyylillä. Tällaisella muutaman sanan sitaatilla on helppo pitää lukijan mielenkiintoa yllä. Äläystä suositaan niin kirjoissa kuin mainoinnassakin.

Äpärä

Painotaloissa äpärä on tekstinkäsittelyssä ja ladonnassa käytetty termi leski- ja orporiveille. Leski- ja orporiveillä taas viitataan sivun ylä- tai alareunaan irralleen jääneisiin yksittäisiin vajaisiin tekstiriveihin. Painotalojen taittotyössä nämä ovat esteettinen haitta, joka pyritään poistamaan harventamalla tai tiivistämällä kirjainväliä.

WYSIWYG tai vedos

Tämä oudolta näyttävä kirjainyhdistelmä on lyhenne englanninkielisestä lauseesta “What you see is what you get” eli leikkisästi käännettynä “sitä saat, mitä tilaat”. WYSIWYG on tunnetumpi digituotteista, mutta käytännössä se tarkoittaa vedosta, josta voit tarkistaa etukäteen tietokoneruudulta miltä työsi näyttää lopullisessa, painettavassa muodossa. Tämän hyväksynnän jälkeen painotuote on valmis painettavaksi.

Niinin verkkokaupan suunnittelutyökalu on helppokäyttöinen työkalu, jossa voit itse suunnitella aineiston juuri sellaiseksi kuin haluat.

Painotalolta apua kaikkiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin

Älä paini painotuotteiden kanssa yksin. Asiantuntevalta painotalolta saat täyden tuen ja avun kaikissa painotuotteisiin (ja sanastoon) liittyvissä asioissa. Ota rohkeasti yhteyttä asiakaspalveluumme, meidän ammattitaitoinen henkilökuntamme auttaa kaikissa kysymyksissä.